понеделник, 9 юни 2008 г.

Майкъл-Маршал Смит. За подмяна
Книгата е сайбър-пънк новелата, по която е създаден филмът „Островът”.

Преследван от демоните на миналото си като военен и полицай, Джек Рандал се завръща в Ню Ричмънд, Вирджиния – гигантски Мегамол, някога летящ универсален магазин. Джек се отправя към Мал, своя стар приятел от полицията, за да потърси подкрепа и да се ориентира в средата, но Мал бива убит. Настанявайки се за кратко в апартамента му, бившият войник отива при Хауи, друг негов приятел, държащ заведение. Със себе си той води няколко клонинга – Нанюн, Суедж, Ниърли. Те са дошли с него от кошмарните Ферми за „резервни” ( „spares” – оттам и оригиналното заглавие на романа ). Въпросните са клонинги, които достатъчно богатите хора са си създали, за да бъдат донори на органи в случай на нужда. Тези нещастни полусъщества са осъдени да съществуват във вечен мрак и при най – мизерни условия, докато не се случи инцидент и хирурзите на „СейфтиНет” – компанията – собственик на Фермите – дойдат, за да вземат нужните телесни органи без упойка. Зависимият от наркотика рапт Джек кара безсмислено съществуване като надзирател във Фермата, винаги надрусан, докато в него не се пробужда състрадание към резервните и той решава да ги обучи да говорят и четат, а накрая ораганизира ефектното им бягство. Обратно в настоящето, Рендал се свързва с компютъра на Мал и по Мрежата Матрикс – наследница на интернет – получава достъп до полицейски файлове. В този вискотехнологичен свят компютрите и обикновените уреди като фризери или пък врати могат да говорят и имат човешки интелект. Джек търси файлове за зверски убити, обезобразени жени, на които са били извадени очите. Така разследването му го отвежда до Шели, приятелка на убитата Луела Ричардсън. Те двете са били момичета, израснали сред мизерията на 40-я и 50-я етаж, и са надмогнали мизерият и глада там като са станали стриптизьорки на по-горните етажи. Колкото по – високо живее човек в Мегамол, толкова по – висок е социалният му статус. По – късно обаче Шели бива също зверски убита. Надрусан, въоръжен и опасен, Джек отива да се срещне с мафиотския бос Виналди, негов някогашен брат по оръжие. Резервните го придружават.

Докато действието се развива, обстановката става все по – мрачна и шизофренична. Научаваме за смъртта на жената и дъщерята на Рендал – Хена и Анджела – на покрития сега с мрак и ужас 72-ри етаж. Те са били убити по същия нечовешки начин. Разкриват се и моменти от нещастното детство на Джек - семейството му е живеело в мизерия, майка му е била отчаяна, а баща му го е биел и са се местили от град на град докато е търсил поредната работа. Джек се връща в бара на Хауи, където получава колет с отрязаната глава на Нанюн. Интригата се затяга. Хората на виналди не успяват да убият Джек, но в клуб „ Мръсник” той едва оцелява от нападение на Сините Лампички, безпощаден киборг – убиец. Докато резервните пазаруват в „Индиго – драйв”, Рендал е нападнат отново – в бар на 67-я етаж, а при бягството му неговото минало го застига докато е в асансьора – отваря се пространствена пролука към Междината, зловещо място, с което някога е водена война. То е описано като не-място, където се събират всички сгрешени, непълни, ирационални кодове.

Виналди става съюзник на Джек и му разказва историята си – бил е войник, загубил целия си взвод в ужасяващата гора на Междината. Оказва се обаче, че двама от войниците му са оцелели и за последните 20 години са се приспособили към враждебната обстановка там.

Ниърли и Суедж са отвлечени. За да ги открият, Джек и Виналди тръгват по следите на наемника Жуаджи, който е ранен в престрелка с тях. Те ги отвеждат до Ковингтън Фордж, до изоставена Ферма извън Мегамола, където Жуаджи използва една котка, за да открие път към Междината – в романа котките умеят да се движат между измеренията. Те го следват в Междината, която е описана като място без слънце, безкрайна гора, в която земните войски са се сблъскали с ожесточената съпротива на местните селяни.

Докато търсят момичетата, Виналди изчезва в едно село, а Джек, обезумял, побягва. Става ясно, че земните войници в междината са били дрогирани с рапт до дупка. Рендал се натъква на група от 200 – 400 деца ( в Междината никога не са наблюдавани никакви възрастни ), които го отвеждат до изоставен, по чудо запазен „боен кораб” – съоръжение, предназначено за проходимост и бойни действия в горската среда. С негова помощ Джек се надява да освободи отвлечените резервни, но вместо това бордовият компютър активира чип, имплантиран в Джек във Фермата без негово знание, машината застрелва Суедж. Джек открива Виналди и осъществява преход обратно.

В реалния свят Джек отива на панахидата на Луела, състояща се на висок етаж. В странно напомняща на Междината огромна зала Джек взима на мушка Максен, най – богатият човек в Мегамол. Тогава се появява Виналди и застрелва Максен. Джек е мислел, че Максен е поръчителят на зверските убийства, но се оказва, че е бил съсипаният от войната Виналди.

Джек бяга към долните етажи. Там ни в клин, ни в ръкав му се явява Суедж за да му съобщи, че чрез това убийство е извършил далеч по – голямо добро, отколкото предполага. Докато Джек е вече вън, Мегамолът се издига във въздуха за пръв път от някогашното си приземяване и преследвачите му загиват в соплата на летящата сграда. Междината се затваря, за малко Джек прегръща духа на дъщеричката си, после тя изчезва. Ниърли заживяват що – годе щастливо оттук нататък.

1 коментар:

nevena каза...

Безкрайно съм благодарна за този преразказ...
Чела съм книгата преди около 15 години, но не си спомнях нито авторът, нито името, само разтърсващия сюжет. Много искам да я прочета отново, издирвам от години и още не мога да повярвам, че най-накрая я открих. Благодаря! :)